Ikväll har jag bakat både vörtbröd och lingoncheesecake. Det var roligt, gillar att dona runt i köket. Om det blev lyckat eller ej vet jag inte än, det får vi se imorgon när Farmor och Jan-Erik kommer. Man får hoppas på det bästa!


Här kommer i varje fall brödreceptet:

Vörtbröd med fikon och hasselnötter



Ingredienser:

150g fikon

1 flaska porter (50 cl)

50g jäst

50g smör

1 dl mörk sirap

250g kvarg

1msk salt

2 tsk malen nejlika

2dl hasselnötter

2dl havregryn

15dl siktat rågmjöl

Hacka fikonen. Värm portern tills den är ca. 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll på portern och rör ut. Blanda sedan ner alla andra ingredienser och arbeta degen i 10 minuter.Här använde jag en maskin men det går säkert för hand med. Degen ska vara smidig och lite kladdig så häll inte i för mycket mjöl. Jäs under bakduk i 45 minuter. Ta upp på bänk, knåda lätt, ta sedan och dela i två bitar som formas till två limpor. Rulla limporna i gryn, lägg sedan i 2 smorda formar. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter medan du sätter ugnen på 250 grader. När limporna är färdigjästa, sätt ner värmen till 200 grader och grädda bröden nederst i ugnen i 45 minuter. Ska svalna på galler.

Recept från Arla köket, något modifierat (www.arla.se)

God Jul!